SONBAHAR VE KIŞ MEVSİMİNDE EVDE YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 9 SEBZE

18 February 2022

SAKSILARI HAZIRLAYIN!


İç mekanda sebze yetiştirmek için bir seraya ihtiyacınız yok! 

Bahçe işlerini seviyorsanız ancak sonbahar veya kış aylarında hava şartları buna izin vermiyorsa bu listeye bayılacaksınız.

İç Mekanda Sebze Yetiştirmek İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyacım Var?

İyi güneş ışığı alan bir pencereniz varsa çok fazla özel ekipmana ihtiyacınız yok. Yapabileceğiniz en iyi şey, 4-6 saat boyunca sürekli güneş ışığı sunan bir pencere bulmak. Bu mümkün değilse, sebzelerinizin büyümesi için sebze yetiştirme ışıklarına yatırım yapabilirsiniz.

İkinci olarak sızdırmayan saksılarınızın olması gerekli. Altta su toplayan kaplar aldığınızdan veya bir çeşit drenaj taşma rezervuarın olduğundan emin olun. Tohumların kaliteli olması da çok önemlidir.
Aşağıda sonbahar ve kış aylarında evde yetiştirilebilecek en iyi sebzelerin bir listesini ekledik.


Sonbahar Ve Kış Aylarında Evde  Yetiştirebileceğiniz 9 Sebze


ROKA

Roka uygun koşullar sağlandığında en cömert davranan bitkilerden biridir. Dolayısıyla saksı, bahçe, balkon fark etmeksizin herkesin yetiştirebileceği seçenekler arasındadır.

Roka, özellikle iç mekanlarda iyi sonuç verir. Kullanılacak toprak gübreli ve torflu olursa rokalar daha sağlıklı büyür. Harika olan şey rokayı köküne zarar vermeden keserseniz tekrar tekrar büyüyecektir. 


DOLMALIK BİBER & ACI BİBER

İç mekanda yetiştirebileceğiniz bir diğer harika sebze ise dolmalık biber ve acı biberdir. Bol miktarda besin içeren zengin bir toprağa ve tabii ki iyi drenaja sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Saksınızın büyüklüğüne göre her kaba 3 – 4 adet tohum koyabilirsiniz. Biberlerinizin büyümesi için sıcaklığa ihtiyacı var. Ne kadar fazla güneş ışığı o kadar iyi!


HAVUÇ

Bir kök mahsul olan havuç, şaşırtıcı derecede iyi bir iç mekan mahsulüdür. İç mekanda büyümek için daha derin kaplar kullanmanız gerekmektedir. İyi drenajı olan gevşek bir toprak gereklidir. Kapalı havuçlarınız için sabırlı olun. Üst kısımlar toprağın üzerinde görünene kadar bekleyin. 


PATLICAN

Patlıcanlar çiçekli bir sebze olduğundan, sıcak ve güneşli bir yer seçmelisiniz. Patlıcan su bakımından oldukça isteklidir ve düzenli şekilde sulanması gereklidir. Kurak havalarda akşamüstü sulanır. Seyrek ve az sulama patlıcanın acı olmasına neden olur.


MARUL

Lezzetli bir salata için organik marul yetiştirmek istemez misiniz? Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz. Kış aylarında kapalı balkonlarda da kolayca yetiştirebileceğiniz marulları şiddetli rüzgar ya da yelden de korumanız gerektiğini unutmamalı, saksılarınızı şiddetli rüzgar geçişi olmayan yerlerde konumlandırmalısınız.

Çürümenin başladığı yaprakları bir makas yardımıyla dikkatlice ayırmalı ve bitkinizin sağlıklı kalmasını sağlamalısınız. Eğer marul yapraklarında böceklenme meydana gelirse hemen gerekli önemleri almalı, budama ve hatta gerekliyse ilaçlama yapmalısınız.


MANTAR

Sadece 3 adet malzeme kullanarak evinizde kendi imkânlarımızla mantar yetiştirmeniz mümkün! Bu malzemeler talaş, mantar tohumu ve koyu renk kalın bir çöp poşetinden ibaret. Mantarların doğası gereği hasat edildikten sonra da verim vermeye devam ederler. Yani bir poşet komposttan aşağı yukarı 3 ay boyunca ürün alabilirsiniz. Mantarları hasat ederken dikkat edilmesi gereken mantarları koparmamak, kökü ile sökerek almaktır. Mantarları kökünden sökmemizin sebebi koparıldığı takdirde malzemenin içinde kalacak olan kökün çürüme yapmasını önlemektir.


PATATES

Patates yine toprağa patates ekilerek elde edilen vejatif üreme yapan sebzelerdendir. Tabi saksı içinde Patates yetiştirmek isteyenler ince kabuklu olan biraz filizlenmiş Patatesleri toprağın 3-5 cm kadar altına dikip belirli aralıklar ile sulayarak patates Bitkisi yetiştirebilirler. Bizim önereceğimiz yöntem çuvalda patates yetiştirmek!

Çuvaldaki toprağın gevşek yapıda olması önerilmektedir. Toprağın patatesleri tutması için can suyu vermelisiniz. Elinizde toprağı sıkılaştırmaktan kaçının.Patateslerin ekim tarihinden yaklaşık 3 ay sonrasında hasat zamanı gelir. Çiçeklenen ve yaprakları büyüyen patatesler toplanmak için hazırdır.


ISPANAK

Diğer yapraklı yeşillikler gibi, ıspanak da iyi toprak ve bol ışıkla iç mekanlarda iyi büyür. Soğuğa dayanıklı bir bitki olduğu için doğru şartlar altında kışın da yetiştirilebilen, toprak ve iklim bakımından çok seçici olmadığı için aslında birçok sebzeye göre çok daha kolay bir şekilde büyüyüp gelişebilir. Ispanak bitkisi için sulama yaparken "az ama sık" alışkanlığını benimseyebilirsiniz. Her seferinde az miktarda suyu toprağa aktarıp toprağın nemlenmesini sağlamanız, toprağın kurumasına izin vermeden, yani sık aralıklarla sulamayı tekrarlamanız iyi olacaktır. 


DOMATES

Evet, evinizde domates yetiştirebilirsiniz. Cherry domates, kiraz domates, ampul domates gibi farklı domates çeşitlerinin tohumlarını da tercih edebilirsiniz.

Saksıda ektiğiniz domatesleriniz 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır. Bu aşamanın ardından meyveler yüzünü göstermeye başlayınca, saksılarınızı daha bol güneş alan alanlara taşıyabilirsiniz. Bu şekilde domateslerin yeşil renkleri kırmızıya çok daha kısa sürede döner ve domatesleriniz lezzetlenir. İşte bu kadar!


Sonbahar ve kış aylarında evde sebze yetiştirmek size tüm mevsim boyunca taze sebzeler ve neşe getirecek:)